onsdag 14 juni 2017

Summering av säsongen 2016/2017 internationellt sett med svenska ögon

Den 4 december 2010 förlorade Sverige med 27-30 mot Kroatien (bilden).
En träningslandskamp precis innan EM 2010 i Norge/Danmark. Då trodde ingen på svensk medalj. Det blev silver och Linnea Torstenson fanns med i all star team (MVP). Under våren 2017 hjälpte Per Johansson CSM Bucuresti till en plats i CLs Final4 med Linnea och Isabelle "Bella" Gulldén i truppen. Foto: Viktor Ljungström.

Hur har det gått för våra svenska utlandsproffs? Vissa hör man mycket om när man som vi bor nära Danmark. Andra får man leta efter mer information, speciellt när de inte spelar i det svenska landslaget. Här kommer min summering över säsongen som precis avslutats.

Danmark
Säsongen startades med Super Cup (6/9) där segraren från DM-finalen mötte segraren i Landspokalturneringen. Här vann FCM över Esbjerg (29-21).

Landspokalturneringen, Santander Cup, vann mitt favoritlag Randers HK med Daniela Gustin och Clara Monti Danielsson i truppen (27-21 över FCM) den 30 december - alltid mycket publik både på plats och framför TV-skärmarna.

Det blev tre svenskor i NFH som fick guldmedaljen om halsen efter tre otroligt spännande matcher mot København. Nathalie Hagman, Emelie och Johanna Westberg - alla tre med ett förflutet i Skuru, som nu kan kalla sig danska mästarinnor. Bronset knep seriesegrarna FCM med Martina Thörn, Sabina Jacobsen, Linn Blohm och Elin Lindén i truppen.

99. Sabina Jacobsen, FCM 24

Clara Monti Danielsson, Randers 9 mål (100%)
Elin Lindén, FCM 10 mål
Martina Thörn, FCM 35 % (92/237)
Emma Friberg, Ringkøbing 28% (161/539)
Filippa Idéhn, Esbjerg 29% (33/103)

Europacupfacit: Esbjerg och FCM var med i Champions League. Båda tog sig vidare till huvudrundan. FCM kom till kvartsfinalerna där de åkte ut mot Vardar. Randers, Viborg, TTH och NFH deltog i EHF-cupen. Bäst gick det för NFH som tog sig till semifinal, men åkte ut mot Bietigheim.

Värt att notera: Esbjerg var med i samma grupp som Sävehof (CL) och NFH slog ut Lugi i första omgången av EHF-cupen.

Norge
I början av mars drogs Halden med Sofia Wiberg i truppen ur högsta serien av det norska handbollsförbundet. Orsaken var att klubben begärt sig själv i konkurs den 28 februari och förbundet inte såg några möjligheter för laget att slutföra seriespelet.

Bättre gick det för Ulrika Olsson i Vipers som fick två silvermedaljer - tvåa i serien och NM-finalförlorare mot "omöjliga" Larvik trots en hemmaseger med uddamålet. Det norska mästerskapet spelas i bäst av två matcher.

Larvik vann pokalfinalen (NM-finalen) för 17e gången (nionde gången i rad), serien för 19e gången och slutspelet för 16e gången.

Skytteligan
1. Tonje Nøstvold, Sola 157 mål
2. Kamilla Sundmoen, Storhamar 134
3. Jeanett Kristiansen, Vipers 131

Ulrika Olsson, Vipers 28 mål

Europacupfacit: Larvik och Glassverket deltog i Champions League. Larvik gick till kvartsfinal, men slogs ut av Buducnost. I EHF-cupen deltog Byåsen, Tertnes och Vipers. Bäst gick det för Byåsen som efter tre segrar tog sig till det nyinrättade gruppspelet, men där blev laget sist i gruppen.

Värt att notera: Fredriksstad med Christer "CK" Karlsson som tränare vann div 1 (=allsvenskan) med två svenskor i truppen. Molde med Magnus "Bagarn" Johansson blev tvåa. Båda lagen spelar i högsta serien kommande säsong.

Frankrike
I Toulon satt Hanna Fogelström på läktarplats med sin andra korsbandsskada, gjorde en fin come-back under våren och skrev kontrakt med Viborg (Danmark). Men oturen var framme i slutspelet mot Issy Paris (29/4). Den tredje korsbandskadan på tre säsonger i Frankrike var ett faktum och Hanna opererades den 29/5 och har återvänt till Sverige. Du som kan franska kan läsa en fin artikel på Toulons hemsida http://www.tscvhb.fr/hanna-la-maldiction

Den andra svenskan Frida Tegstedt fick en roligare säsong med Issy Paris. Det blev andra plats i serien efter Metz, semifinalförlust i Ligacupen mot Nice (11-20), finalförlust i Franska Cupen mot Metz (29-33) och en bronsmedalj i slutspelet. Det här blev Frida sista säsong som handbollsspelare.

Ligacupen: Brest försvarade sin titel från 2016.
Franska Cupen: Metz vann för åttonde gången
Franska mästare: Metz för andra året i rad (21a totalt)

Skytteliga
1. Ana Gros, Metz 117 mål
2. Mouna Chebbah, Chambray 115
3. Lois Abbingh, Issy Paris 108

Frida Tegstedt, Issy Paris 18

Europacupfacit: Metz deltog i Champions League och tog sig till kvartsfinal. Där åkte de ut mot de blivande mästarna från Györi. Fleury, Brest, Issy Paris och Nantes deltog i EHF-cupen. Brest och Nantes tog sig till gruppspelet och gick vidare till kvartsfinal, men där tog det stopp.

Tyskland
Stina Karlsson flyttade till Tyskland och TuSMetzingen inför säsongen. Det blev inte så mycket speltid men väl en bronsmedalj efter tredjeplatsen i serien. I Tyskland har man inte något slutspel utan seriesegraren blir tysk mästare.

Stina Karlsson 8

Europacupfacit: Leipzig och Thüringer deltog i Champions League. Thüringer tog sig till huvudrundan. I EHF-cupen fanns Bietigheim, Oldenburg och TuS Metzingen. Bäst gick det för Bietigheim som tog sig till final, men förlorade båda matcherna mot Rostov Don.

Övrigt
CSM Bucuresti med Isabelle Gulldén och Linnea Tostenson i truppen vann det rumänska mästerskapet och tog sig till Final4 i Champions League med hjälp av Per Johansson, som hoppade in tillfälligt i slutet av säsongen. Det blev ingen andra raka CL-seger men väl bronsmedalj efter seger över Buducnost i sista matchen. Isabelle Gulldén blev tvåa i CLs skytteliga efter nio mål mot Buducnost.