fredag 19 maj 2017

Både klart och inte klart i spelet om en SM-finalbiljett

Jasmina Djapanovic fick göra sista målet i matchen å kvittera ut SM-finalbiljetten. Sedan blev det idel tårar för både henne och kompisen Jannike Wiberg. Två landslagsmeriterade spelare som betytt och betyder enormt mycket för H65 Höör. Foto: Martin Trobäck.

De överraskade igen - H65 Höör och Skuru. Förhandsfavoriterna LUGI och Sävehof hade ytterst lite att komma med. När favoriterna faller skapar det alltid ett större medialt intresse och DET är bra för idrotten handboll.

Det går att konstatera att både Lugis damer och herrar var favoriter som inte höll för trycket. En andra plats i serien hjälpte föga när slutspelet vässades. Likaså är Sävehof och Eriksdalshallen en dålig kombination - två raka och klara förluster för de regerande svenska mästarinnorna. Utklassning säger de som var på plats om den senaste kampen. Mycket intressant om det bli jämnt eller ojämnt i Partille Arena i semi 5:5. Mitt införtips och lite statistik hittar du längre ner.

Värt att notera: Skuru är det enda laget, herr och dam, som lyckats pressa en förhandsfavorit till fem semifinalmatcher den här våren.

2. Hanna Daglund, Skuru 43% (53/124)
3. Johanna Bundsen, Sävehof 41% (55/133)

Stående ovationer i Sporthallen i Höör.
Ett magiskt ögonblick för alla som var på plats.

H65 Höör - Lugi 27-19 (15-11)
Det var jämnt i tjugo minuter och förhandsfavoriterna LUGI hade ett litet försprång. Sen hände mycket på en gång. Mikaela Mässing sprang in i Olivia Löfqvist. Mässing fick lämna planen med en befarad hjärnskakning. I samma sekvens gav Cassandra Tollbring H65 ledningen för första gången (9-8, 20.09). Det gav den tändvätska som behövdes. Hemmalaget avslutade halvleken bäst (6-3) och hade +3 i halvtid. Mer skulle komma. LUGI kom ut med 7 mot 6 i sitt anfallsspel och förvirrade H65 spelarna i fem minuter, sen gick det röda tåget anfört av hela laget med galjonsfigurerena Tollbring och Jessica Ryde (55%, 21/38), som båda lämnar klubben för proffsäventyr. Jasmina Djapanovic fick göra matchens sista mål med glädjetårarna rinnande längs med kinderna. SM-finalbiljetten var fixad. Historiskt för klubben från en kommun med lite drygt 16 000 invånare. Flest mål för H65 Gjorde Cassandra Tollbring (8) och i LUGI var det Melissa Petrén (9) som höll fanan högst.

Semifinalserie: LUGI - H65 Höör 1-3

Skuru - Sävehof 29-22 (15-12)
Vem hade trott att Skuru skulle upprepa framgångsreceptet från den förra semifinalen i Eriksdalshallen? Handen på hjärtat var det nog bara truppen som visste att de kunde höja sig flera klasser efter förnedringen i Partille Arena senast. Förhandsfavoriterna Sävehof tog dock hand om kommandot direkt och ledde med 8-5 (13.17). Fyra minuter senare stod det 10-10 (17.41) och nu var det de regerande mästarinnorna som darrade. Skuru vann de avslutande fem minuterna med 3-0 och ledde i halvtid med +3. Inför en häpen mediakår i huvudstaden kunde Skuru defilera in i mål med en säker seger. Hanna Daglund (44%, 15/34) vann kampen över Johanna Bundsen (18%, 5/27). Flest mål för Skuru gjorde Angelica Wallén (8) och Mathilda Lundström (7). I Sävehof var det Ida Odén (6).

Värt att notera: Skurus lag MEP var 20 att jämföra med Sävehofs på 4,7.

Semifinalserie: Sävehof - Skuru 2-2

Mitt införtips
Semi 5:5

Två spelare som var riktigt bra under serien och kvartsfinalerna.
Vem kliver fram i den avgörande semin - Alexandra Bjärrenholt eller Emma Ekenman Fernis?

18/5 Sävehof - Skuru TV4 sport kl 17.55
Är det en riktig rysare som väntar i Partille Arena eller får Skuru en ny kölhalning?

Sävehof - Skuru (mv% inkl straffar)
match 1: 34-22 (19-14)   Bundsen 45% Daglund 37%
match 2: 19-23 (9-10)    Bundsen 35% Daglund 50%
match 3: 28-12 (13-4)    Bundsen 69% Daglund 36%
match 4: 22-29 (12-15)  Bundsen 16% Daglund 42%
match 5: ?

Ja vad ska man gissa? Alla tror såklart att Sävehof bara ska kliva in på plan och visa att de är bäst med alla sina landslagsspelare och tränaren som dessutom är förbundskapten för damlandslaget. Men Sävehof har allt att förlora medan Skuru har allt att vinna. Riktigt intressant att se vem som tar hem spelet om den andra SM-finalbiljetten - Signell eller Svarvén? Det lag som njuter mest av och i situationen vinner till slut. Jag tycker att det är helt öppet och satsar på oavgjort med förlängning. Förhoppningsvis bjuder hemmalaget på en stor uppslutning nu när herrarna torskat mot Alingsås och sätter nytt publikrekord.

Oddset: 1,08 - 14,60 - 8,85