torsdag 2 februari 2017

Storstryk och täta matcher bjöd den 14e omgången på (DA)

Den här gången hade jag sex rätt av sex möjliga tack vare tre helgarderingar. Mest förvånad är jag över att Skånela vann så stort och att OV lyckades pressa Tyresö.

12 mål mot Kungälv och 15 mål mot Tyresö senast
gör nog att mycket fokus ligger på Kristin Thorleifsdottirs skytte.
Men hon är minst lika vass i försvaret där hon är tvåa eller trea.

Omgångens publiksiffror (151+150+372+205+230+196 =) 1 304

Lidingö - Bjurslätt/Torslanda 15-23 (10-9)
Det blev en jämn första halvlek där lagen följdes åt i målprotokollet. Oturligt för hemmalaget fick Jessica Rydberg kliva av (ömmande knä) och spelade inte i den andra halvleken. Hon gjorde 8 mål senast i segern över Spårvägen. Inledningen av den andra halvleken fortsatte i samma stil i drygt 10 minuter. Sedan gnetade B/T åt sig en fyramålsledning (13-18, 48.46) och såg sig aldrig om efter det. Avslutningen av matchen vann gästerna med 5-2, där Veronica Larsson i Lidingömålet lyckades hålla siffrorna nere. I B/Ts mål stod Emma Johnson och hade full koll på Lidingös skyttar och tog bland annat ett antal straffar. Flest mål i Lidingö gjorde Emma Jonsson 4. I B/T var Isabelle Svahn (6) och Sophie Ogrelius (5).

Matchreferat Lidingö
Matchreferat B/T
(Damernas starka andra halvlek bäddade för vinst)

Önnered - GUIF 19-18 (10-8)
En spännande toppmatch i ÖHK-hallen där GUIF var hetast i inledningen. Önnered kom ikapp och gick förbi m +2 i halvtid. Linnea Säreborn var viktig för hemmalaget med 4 mål i första halvlek. I den andra fortsatte lagen att följas åt och med två minuter kvar stod det 18-18 på tavlan. En knapp minut senare blev GUIFs målfarligaste spelare i andra halvlek, Jessica Dickfors (alla 4 målen i andra), utvisad (58.52). Då klev hon fram igen Linnea Säreborn och gjorde sitt femte och matchens sista mål, 19-18 (59.25). Surt för gästerna som hade gjort sig förtjänta av en delad poäng. Flest mål i Önnered gjorde Jessica Ehrnbring (7) och i GUIF var det Jessica Dickfors (4) och Olivia Gemmel (4).

Matchreferat saknas från båda lagen för ovanlighetens skull (endast matchfakta hos GUIF).

RP - Lundagård 19-25 (9-10)
När Nathalie Barhanko gjorde 8-3 (17.53) såg det ut att bli en komfortabel hemmaseger. Kanske gick det för enkelt för RP-spelarna? Resten av halvleken vann gästerna med 7-1 då försvar tillsammans med målvakten Martina Persson plötsligt fick tag i motståndarna. Halvleken avslutades med två mål av Sofia Påhlman (4). I den andra klev Lundagårds Estelle Lundh Ahlqvist fram och gjorde flera viktiga mål när gästerna ryckte ifrån. Viktig seger för Lundagård för att skapa avstånd till nedflyttningsstrecket. Flest mål i RP gjorde Elin Sjöbrink (4) och Fanny Söderberg (4). För Lundagård var det Estelle Ahlqvist Lundh (7).

Matchreferat RP

OV - Tyresö 21-25 (10-12)
Jag trodde att Tyresö skulle få en ganska enkel resa i Idrottens hus, men OV-spelarna ville annat. Hemmalaget hängde med nästan hela matchen. Två avgörande sekvenser kom i den andra halvleken. Den första när Annie Svensson blev utvisad (18-19, 46.46) och gästerna gjorde två snabba mål. Den andra i slutminuterna när hemmalaget bjöd på tekniska fel och blev straffade med kontringsmål - 21-23 blev 21-25. Flest mål i OV gjorde Emilia Blomberg (6) och Elinor Fahlstedt (5). I Tyresö var det Alexandra Lundström (5) och Elma Catic (5). Målvaktmatchen vann Gry Bergdahl över Holst/Eriksson (som dock stod varsin halvlek).

Matchreferat OV
Matchreferat Tyresö

Skånela - Kungälv 37-25 (20-13)
Toppmötet som kom av sig. Det här var Skånelas match utom den första kvarten, då Kungälv hängde med. Gästerna tog två timeouter i första halvlek (13.08 (8-6), 18.14 (14-8)), men ingenting hjälpte. När Sofia Petersson (fd Nyström) blev punktmarkerad klev andra spelare fram i stället och Kristin Thorleifsdottir gjorde återigen en massa mål (12). Ett aggressivt försvar framför målvakterna Louise Eriksson och Gracia Zomi Axelsson gjorde det svårt. Tillsammans med ett anfallskollektiv som kom in i zonen. Segern gav Skånela andra plats i tabellen. Främsta målskytt i Skånela var Kristin Thorleifsdottir (12) och Moa Andersson (6). I Kungälv blev Amelia Lundbäck (6) och Clara Lerby (6) målbäst.

Värt att notera: Gästernas Elin Sige utgick med en ansiktsskada tidigt i den andra halvleken.

Matchreferat Skånela

GT Söder - Spårvägen 20-17 (10-8)
Det blev som jag misstänkte - seger för nykomlingen från Gubbängen/Tallen och säkrat kontrakt utan kval nedåt (18p). Hur var då matchen? Två lag med offensiva försvar gav en målsnål tillställning. Men hemmalaget är i ett bättre flow än gästerna. Det tog fem minuter sedan ledde GT Söder säsongens fjortonde Stockholmsderby. I slutminuterna hade Spårvägen chansen att komma ikapp, men en räddning av Nathalie Fernandez Nilsson vid ställningen 19-17 (58 min) och hemmalaget kunde förvalta bollen till ett avslutande mål av Emelie Kindlund. Målbäst i GT Söder var Alexandra Siirala (5) och Emelie Kindlund (5). I Spårvägen var det alltid målfarliga Towe Andersson (7).