tisdag 7 februari 2017

Stora målskillnader, derby med nerv och lovande EC-resultat (SHE 16e)

Sex rätt av sju möjliga är jag nöjd med. Lugi överraskade mig genom att vara såpass överlägsna i Nacka Bollhall. Bara att bocka och buga för hela truppen som tillsammans med Sävehof seglar iväg i toppen av serien.

Däremot går det sämre för de regerande svenska mästarinnorna i Europacupspelet den här säsongen. Nu får vi hålla en extra tumme för H65 Höör som gått igång lovande i Challenge cup.

Extra allt när det är derby mellan Skövde och Skara.
Det syns i blicken hos spelarna.
(Tilda Matthijs, Jennie Brodén, Julia Ehn och Lovisa Henriksson)

Vad var roligast?
Att det kom så mycket publik till derbyt i Skövde Arena och att matchen behöll nerven länge.

Vad stack ut?
De stora målskillnaderna - H65 (+12), Sävehof (+19) och Kristianstad (+12).

Vad var sämst?
Att Sävehof inte fått bukt med sin målfattiga start i Europacupmactherna. Återigen kunde motståndaren skapa ett avstånd direkt i första halvlek, som höll hela vägen.

Omgångens publiksiffror (331+1018+1710+340+491+587 =) 4 477

VästeråsIrsta - H65 Höör 18-30 (9-16)
Det blev ingen spännande match till min stora förvåning. H65 ledde med 7-1 efter nio minuter och VästeråsIrsta hämtade sig aldrig riktigt från den chocken. Bäst på plan var Cassandra Tollbring med 7 mål och tre straffmål = 10st. I och med det klev hon också upp på första platsen i skytteligan. Flest mål i VI gjorde Ellenor Åström Nilsson (5). Ingen i hemmalaget kom upp i normal kapacitet medan gästerna stormade vidare mot Europacupäventyr.

Boden - Sävehof 18-37 (8-22)
En handbollsuppvisning av de regerande svenska mästarna i välfyllda Boden Arena. 5-0 efter sex minuter och sedan fortsatte Sävehof att gasa. Johanna Bundsen med 56% (9/16) före paus och Isabella Mouratidou med 42 % (6/14) efter paus. Emma Ekenman Fernis var på målhumör och nätade 11 gånger (varav 5 av 5 straffar). Målbäst i Boden var Mariana Lopes (7).

Skövde - Skara 25-20 (10-10)
Storpublik i Skövde Arena (1 710), avtackning av Malin Otter (fd Hanold) och ett derby som hade nerv i 50 minuter. Skara hade initiativet i större delen av den första halvleken, men när Skövde väl kommit ikapp gick de förbi och höll undan i hela andra. Flest mål för Skövde gjorde Fatos Kücükyildiz (5). Lagets målvakter Viktoria Börjesson (47%)/Hanna Edvardsson (50%) höll verkligen klassen i kassen. Målbäst i Skara var två femmålsskyttar - Nicoline Olsen och Carolina Järlstam. Spelar Skara så här bra under resten av grundserien blir det en rolig avslutning för klubben.

Skuru - Lugi 22-29 (7-15)
Det var aldrig något snack om saken. Lugi var det bättre laget på alla positioner och ser ut att ta hand om andra (eller första) platsen när vi summerar grundserien. Hanna Blomstrand (5), Melissa Petrén (6) och Anna Lagerquist (6) gjorde flest mål. En som smyger i vassen där bakom är Ebba Engdahl, som alltmer börja hitta rätt hos de vinröda. I Skuru ger jag bara Alexandra Bjärrenholt godkänt (5) och ett plus till Angelica Wallén (5). Mycket spekulationer hörs på läktarplats om varför Skuru inte får ihop sitt lag i år. För många spelare i truppen på niometer?

Kristianstad - Heid 33-21 (16-13)
En ganska jämn första halvlek med hemmalaget i förarsätet. I den andra växlade Kristianstad upp och bakåt stod Lucie Satrapova för en grym insats (51% plus en straff). Heid räckte inte till den här gången. Flest mål för KHK gjorde Linnea Jönsson (8). Extra plus till Asli Iskit (7) med många assist (5) och Martina Chrova (6). Två femmålsskyttar hittar vi i Heid - Janita Svenheden och Annica Smidje.

Hellton - Eslöv 20-24 (11-11)
En match präglad av kamp och många tekniska fel (18 resp 20). Jämnt och spännande i nästan 45 minuter. Sen ryckte Eslöv åt sig en fyramålsledning, som Helltonspelarna inte orkade hämta upp. Flest mål för Hellton gjorde Lina Hillgren (8). I Eslöv var mesta målskyttar två kantlirare - Lina Wessberg (7) och Andrea Johansson (5), när Anna Bardis blev mer hårdbevakad.

Randers - Sävehof (EHF-cupen omg 5) 28-24 (14-10) publik 875
Det blev som jag trodde - Randers var för starka för årets upplaga av Sävehof, som nu bara ha en match kvar i EHF-cupen. Full fart och fullt fokus i hemmalaget med ett bra försvarsspel framför landslagsmeriterade målvakten Cecilie Greve (matchens lirare). Sävehof kom som närmast 18-20 (46.12). Flest mål i Randers gjorde Maria Fisker (6 av 6) följd av Daniela Gustin (5) och Mari Molid (5). Målbäst i Sävehof var Ida Odén (7).

H65 Höör - HC Vardar SCJS (Challenge Cup 1/8 ) 26-13 (12-5) publik 650
Gott om folk på läktarplats när Europacupäventyret fortsatte för H65. Dåligt med information om motståndarlaget präglade inledningen som blev nervös med många tekniska fel som passmissar och skott utanför eller i ramen. En time-out av Ola Månsson efter tjugo minuter fick spelarna på banan och sedan var det mest en fråga om hur stor segermarginalen skulle bli. Flest mål i H65 gjorde Emma Rask (6).

Värt att notera: Jag har skrivit ett mer utförligt matchreferat på handbollskanalen.se (här)