onsdag 15 februari 2017

Favoritsegrar, en knall (SHE 17) och mer CC för H65

Sex rätt av sju möjliga är jag nöjd med. Boden imponerade på mig när de bortaslog Skara i en fullsatt hall. Matchen H65 Höör - Kristianstad spelas inte förrän i mars i samband med landslagsuppehållet.

Hon stängde igen när det som bäst behövdes
Bodens målvakt Viktoria Polshikova.

Vad var roligast?
Att det blev omsvängningar i tabellens nedre skikt. Boden klev upp på tionde plats och puttade ner Skara (11) och Hellton (12). Det skapar rejäl spänning för vilket lag som kommer att flyttas ner om 5 omgångar.

Vad stack ut?
Att Heid hängde med såpass bra mot serietvåan Lugi och att H65 Höör vann säkert nere i Skopje.

Vad var sämst?
Publiksoffrorna i Eslöv och Västerås. Dags att bjuda på fler matcher eller sänka biljettpriset till t ex en tjuga? Eller be om tips från Boden och Skara som ofta har fulla hus?

Omgångens publiksiffra (287+1679+1100+215+192 +? =)

VästeråsIrsta - Hellton 24-12 (13-6)
Det blev som väntat en komfortabel seger för hemmalaget trots mängder med tekniska fel (21). Men gästerna från Värmland gjorde fler (28), där över hälften var regelfel (17). Utropstecknen var VIs målvaktslöfte Irma Schjött, född -98, med 61% (16/26) och säsongens överlägsna assistdrottning Ellenor Åström Nilsson (10, leder med 27 assist). Flest mål i VI gjorde Hannah Flodman (6) och i Hellton var det Lina Hillgren (4).

Värt att notera: Hellton just nu 12e plats. Man har kvar Skara (h), Sävehof (b), H65 (h), Boden (b) och Kristianstad (h). Tufft, men inte omöjligt att slippa nedflyttningsplatsen.

Sävehof - Skövde 33-25 (20-14)
Skövde bjöd på alldeles för många tekniska fel för att detta skulle bli en riktigt intressant match. Enkla mål för Sävehof när Johanna Bundsen skickade iväg bollarna till framför allt Emma Ekenman Fernis. Matchen var i praktiken avgjord redan efter första halvlek. Främsta målskyttar i Sävehof var Emma Ekenman Fernis (7), Ida Odén (5) och Jamina Roberts (5). I Skövde var Malin Larsson (7) ständigt farlig. En viktig spelare att få tillbaka i form nu när slutspelet närmar sig.

Värt att notera: En hög publiksiffra (1 679) tack vare sammarangemanget med herrmatchen.

Skara - Boden 23-28 (14-16)
Fullsatt och en härlig stämning i Skara idrottshall när Boden var på besök. Gästerna tog tidigt tag i matchen och hemmalaget fick kämpa i uppförsbacke under andra halvan av första halvlek. En bit in i den andra visade Viktoria Polshikova vilken kapacitet hon har. Det var stängt i drygt tio minuter och Boden gled ifrån till en femmålsledning (15-20). Även om Skara kom närmare, så var det aldrig något snack om vart segern skulle gå. Viktiga poäng i bottenstriden för Boden som lämnade nedflyttningsplatsen. Flest mål för Skara gjorde femmålsskyttarna Carolina Järlstam och Ida Mikkelsen. I Boden var det Emmy Nordmark (7) och Mariana Lopes (6).

Värt att notera: Emma Nordmark fick pris som Årets Bodensare på en gala den 13/2.

Eslöv - Skuru 26-39 (15-20)
När Skurus Mathilda Lundström gjorde gästernas femte mål efter fyra minuter stod det 1-5 på tavlan. Det är en talande beskrivning på den här matchen som Nackalaget dominerade från start till mål. I Eslöv var Lina Wessberg (5) ljuset i mörkret. I Skuru gjorde (gissa vem ;-)) Alexandra Bjärrenholt flest mål (9) och hade matchens klart högsta MEP (6,16). Patrik Svarvén luftade hela bänken och en rolig detalj är att den unga målvakten Rebecca Nilsson gjorde mål.

Ebba Engdahl verkar vara tillbaka på allvar.
Återigen en riktigt bra insats, nu mot Heid.

Heid - Lugi 22-26 (12-13)
Det blev ingen enkel seger den här gången för Lundalaget. Heid hade läst på läxan efter besöket nere i Arenan (förlust med 13) och hängde med. Mika Krohn gjorde 19-19 med kvarten kvar. Men Lugi hade en växel till att lägga i sitt försvarsspel när anfallen med de tekniska felen lades på rad. Flest mål i Heid gjorde Mika Krohn (6) och Annica Smidje (6). I Lugi var utropstecknet Ebba Engdahl (7) som ser ut att vara på väg tillbaka till formen före skadehelvetet. Egna mål, en säker straff, många assist och bra försvarsspel.

10/3 H65 Höör - Kristianstad
Uppskjuten match pga av hemmalagets Europacupäventyr. Ett Skånederby som kan sluta precis hur som helst = helgardering. Det lär bli lappen på luckan och häftig stämning.

Nantes - Sävehof (EHF-cupen omg 6) 34-30 (19-16) publik: 2 500
Fick Sävehof sluta med hedern i behåll? Tja det är en intressant fråga. De gulsvarta inledde bäst och ledde med 10-8 efter en dryg kvart. Fem minuter senare ledde Nantes med 14-12 och behöll initiaitvet halvleken ut. I mitten av den andra halvleken gjorde Sävehof 3-0 och kom ikapp (26-26, 47.11, Ida Odéns sjunde mål). Lagen följdes åt till de sista viktiga fem minuterna som Nantes vann med 4-0, när Elin Hallagård ville lite för mycket. Främsta målskyttar i Nantes Malin Holta (5), Esther Schop (5) och Beatrix Escribano Sanchez-Mateos (5). Bäst i Sävehof blev Ida Odén (7).

Värt att notera: Tidigare upplagor av Sävehof hade vunnit den här matchen med Ida Odén i spetsen. Nu blev den franska ligafemman gruppsegrare. Nantes har gått igenom EHF-cupen med en enda plump  - uddamålsförlust borta mot Oldenburg.

HC Vardar SCJS  - H65 Höör (åttondel 2 i Challenge Cup) 20-26 (10-13) publik: 100
Visst kom H65 igång lite trögt fast lagom till pausvilan var ledningen +3 dvs +16 totalt. Ett ofokuserat gäng kom ut på plan i andra halvlek och lät hemmalaget komma upp till 14-14. Ola Månsson fick plocka fram time-outkortet (36.07). Han behövde bara påminna om vad de skulle göra, sen blåste gästerna ifrån. Det gav möjlighet att både lufta hela bänken och testa nya kombinationer. Vardars stjärna Teodora Keramichieva gjorde som vanligt flest mål (8). I H65 Höör hittar vi 11 (!) målskyttar där Emma Lindqvist blev främst med 5 mål.

Nu väntar den spanska ligatvåan i kvartsfinalerna - Mecalia Atletico Guardes.