måndag 31 oktober 2016

SHE + CL: Både ris och ros i den sjätte omgången resp tredje

Fem rätt av sju är helt ok. Omgångens fråga: vilka lag (av totalt 5) skulle få fler är fyra poäng - svaret blev VästeråsIrsta.

Vad var roligast?
Att Skara vann för första gången sedan man valde att kliva ur högsta serien 1998.

Tecken i skyn?
Ska det bli en SM-final mellan Lugi och Sävehof i maj? Lagen skuggar varandra i serien och de vinrödas enda förlust, så här långt, är mot just Sävehof. Sedan ser det ut att bli riktigt tufft kring de två nedre strecken. De två nykomlingarna visar noll respekt och gör högsta serien (SHE) till en riktigt spännande säsong.

Vad var sämst?
Sävehofs insats mot Krim i första halvlek. Man kan ju fråga sig varför Partillelaget fortsätter att vara "slowstarters" både i SHE och i CL. Sedan hade jag förväntat mig mer av H65 Höör, som "bara" ligger sjua med 4 poäng efter sex omgångar.

Kort summering av CL
Den grupp som såg ut att vara den enklaste (D: Esbjerg, Krim, Larvik och Sävehof) är den tuffaste. Lagen slår varandra och vilka tre som till sist tar sig vidare till huvudrundan är det svårt att sia om. I två av de andra grupperna finns det en klar ledare och Final4 kandidat (A: Buducnost och Györi). Medan det i den fjärde gruppen (B) finns två glödheta lag (Vardar och FTC). Nollpoängare så här långt är Glassverket (A) och Leipzig (B).

Omgångens publiksiffra: (1376+1112+578+1223+560+354 =) 5 203

Riktigt bra nyförvärv är hon Skaras Monika Rajnohova.
Skytteligaledare efter sex omgångar.
Foto: Viktor Ljungström.
(I bakgrunden skymtar Helltons Linn Larsson 
och Lina Hillgren)

Skövde - Sävehof 26-32 (13-16)
Hemmalaget inledde bäst och styrde matchen under större delen av den första halvleken. Men de avslutande fem minuterna blev gästernas, som kom ikapp och gled förbi. I andra halvlek var Sävehof det bättre laget och kunde kvittera ut två nya poäng inför omgångens största publik (1 376 plus TV-publiken). Framför allt Linnea Pettersson (5) på vänsternio, Elin Hallagård (fd Karlsson, 4) och Emma Ekenman Fernis (6) låste upp Skövdes försvar. Bra i hemmalaget var  Sofia Berndtsson (7) och Sara Johansson (4).

Kristianstad - H65 Höör 26-22 (11-10)
Kristianstad har hittat tonen och fortsätter, precis som jag trodde, i vinnarspåret. I Västerås fick hemmalaget stopp på Asli Iskit (10), det fick inte H65 i Kristianstad. Likaså hade Lucie Satrapova återigen hittat stilen och stökade till det för gästerna (46%, 19/41 + en straff). Målvaktsparet Wiberg/Ryde (37% resp 50%) gjorde en klart godkänd insats bakom ett helt ok försvar, men i anfallsspelet har Ola Månsson en hel del att fundera över till nästa match (VästeråsIrsta hemma). Är frånvaron av Jasmina Djapanovic och Julia Andrejic alltför märkbar?

Skuru - Eslöv 31-25 (13-14)
En utvisning i slutminuterna (Hanna Åhlén) gav gästerna från Skåne möjlighet att för första gången gå upp i ledningen. I andra halvlek fortsatte lagen att följas åt till det var kvarten kvar. Eslövs tunnare bänk (10 utespelare) avgjorde till slut till Skurus fördel. Alexandra Bjärrenholt (6 (2) mål, 1 assist), Angelica Wallén (3 mål, 5 assist) och Hanna Åhlén ( 5 mål, 7 assist) var tungan på vågen. För Eslöv gjorde fjolårets allsvenska skyttedrottning Betty Svensson hela 9 mål (100%, 3 assist, MEP 6,37).

Boden - Skara 20-23 (11-13)
Åtta målskyttar för Skara och bara fem för Boden, där dessutom Emmy Nordmark (9) och Mariana Lopes (8) gjorde 85% av målen talar sitt tydliga språk. Det blev bortaseger när nykomlingarna möttes i SHE. Nyckeln var ett bra försvarsspel framför storspelande Ellen Wallander i Skaramålet. Gästernas Monika Rajnohova tog över skytteligan efter sju mål i matchen.

Hellton - VästeråsIrsta 25-36 (12-22)
Den här hade jag inte sett komma, som gissade på oavgjort. Västeråslaget har verkligen hittat rätt och fullkomligen körde över Hellton i första halvlek. Hannah Flodman 100% på straffar (6) och 4 spelmål (MEP 6,22). Irma Schjött tog en straff och rätt mycket annat också (42%, 18/42).  Spelmotorn Ellenor Åström Nilsson fortsätter sin fina formkurva. 11 spelare gjorde mål för gästerna. I hemmalaget kretsade det mesta kring systrarna Ullén som gjorde hälften av Helltons mål.

Krim - Sävehof (CL) 32-29 (20-10)
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här matchen. Sävehof inledde lika illa som senast mot Esbjerg och i flera av matcherna i SHE. Inget jag känner igen och riktigt oroande både inför nästa match i CL och kommande EM (med många Sävehofspelare inkl fk). Jamina Roberts (8) och Louise Sand (6) får godkänt. Ida Odén, Julia Eriksson och Johanna Bundsen verkar långt ifrån den form de visat tidigare säsonger i både CL och SHE. Många frågetecken har jag, som förhoppningvis rätas ut kommande helg när Krim kommer på besök i Partille Arena.

Lugi - Heid 32-19 (15-7)
Jag såg matchen på plats i Arenan och det blev aldrig någon riktig fajt. Heid gjorde sitt första mål efter 10 minuter (Johanna Forsberg 6-1, 9.45) Lugis försvar var helt enkelt för svårforcerat för gästerna från Västra Frölunda, som inte hade några reella motmedel. Det som kom innanför den vinröda muren var dessutom mer eller mindre plockfrukt för duktiga Ida Nilsson (66% på 36 min, 12/18). I slutet av första halvlek fick Lugis bänkspelare matchtid, liksom de sista sju minuterna av matchen då bara Hanna Blomstrand var inne av de mer rutinerade i truppen. Mika Krohn, Kristina Zubonja och de båda målvakterna Hama&Wickström krigade på bra i Heid (Hama fick utgå i slutet av matchen pga av en huvudträff). 11 målskyttar i Lugi där Hanna Blomstrand (6) och Jenny Carlsson (5) gjorde flest.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

fredag 28 oktober 2016

DA: Femte omgångens införtips med derbyn, topp- och bottenmöten

Ännu en oviss omgång i den näst högsta serien, allsvenskan. Den inleds med ett "Göteborgs"derby och avslutas med ett toppmöte. Blir intressant att se om vi får bättre total publiksiffra än senast (1 334). Glöm inte bort att komma ihåg att passa på att ta dig till en hall och njuta av glöden på plan, nu när hösten kommit hit med regn, rusk och hala lövtäckta gångar (våra hundar tycker att jag kan gå ut själv i ovädret ;-))

Spårvägens offensiva försvar -
kan GUIF knäcka den nöten?
(Ellen Johnzon, Towe Andersson, Vanessa Mate  
och Sandra Fiedorowicz. 
Den vitklädda Lungagårdsspelaren 
är Matilda Ringholm).

Mina införtips

28/10 Bjurslätt/Torslanda - Kungälv
Ett "norr om Göteborgderby" (ca 30km emellan) där bortalaget är klara förhandsfavoriter i mina ögon. Men derby är derby så det gäller för Johanna Kjellman&co att leverera ännu en högklassig insats för att poängen ska försvinna iväg till Kungälv. I hemmalaget finns en av få sjuttiotalister i DA, Elisabeth Frisk, som förresten gjorde flest mål senast mot GUIF (borta). Derby är alltid sevärt = omgångens näst mest servärda match.

29/10 Lidingö - GT Söder
Stockholmsderbyna avlöser varandra. Detta är säsongens fjärde och högintressant. Lidingö är enda lag utan poäng, medan GT Söder fixat två (omg 3, RP). Jag tror på seger för gästerna som varit nära mot topplagen i tre matcher. Många som gillar att göra mål i truppen och ett samspelt offensivt försvar står mot Lidingös rutinerade garde, där Emma Jonsson stack ut senast (född -86, 6 mål mot RP). Omgångens viktigaste match.

29/10 Lundagård - Skånela
Ska Lundagård kunna hålla emot ett topplag längre än 40 minuter den här gången? De har varit nära både mot Tyresö och Spårvägen, men inte räckt hela vägen. Skånela har en fin mix av rutin och ungdomlig entusiasm - intressanta spelare är bland andra vänsternian Kristin Thorleifsdottir och målvakten Louise "Lollo" Eriksson. I hemmalaget har nyförvärven verkligen växlat upp. Senast var det Estelle Ahlqvist Lundh och Emelie Kristiansson. Vinner det gör Skånela med ett eller två mål.

30/10 Tyresö - Önnered
Uj vad jag hade velat vara på plats i Tyresöhallen på söndag (får "nöja mig" med Lugi-Heid ;-)). Två lag som gillar att spela en fartfylld handboll. Gästernas Jessica Ehrnbring och Evelina Källhage blir viktiga att få stopp på. Omvänt är Alexandra Lundström  och nyförvävet Elma Catic (fd Aranäs) två hemmaspelare som ÖHK får hålla ögonen på lite extra. Hur det går? Oavgjort tippar jag. Omgångens mest sevärda match.

30/10 OV - RP
Elvan tar emot tian och det lag som vinner får en härlig boost. OV fick en ordentlig lektion senast (-21 mot Önnered borta) medan RP vann (+9 mot Lidingö hemma). Kommer hemmalaget att fortsätta med sitt offensiva försvar eller kliva ner till mer klassiskt 6-0? Kan hemmatruppen samla ihop sig och ge sig den på att plocka hem segern? Eller kommer gästerna med så bra självförtroende i bagaget att poängen följer med upp till Linköping? Mycket svårtippat, men jag gissar på bortaseger. Omgångens näst viktigaste match.

30/10 Spårvägen - GUIF
Omgångens andra toppmöte. Fullt fart och fläkt lär det bli här också. Bra målvaktsspel och läckerier (som de säger i Danmark). Sandra Fiedorowicz och Towe Andersson är viktiga för Spåret. GUIF har en något bredare trupp där Sofia Tenglin, Josefin Johansson och Olivia Gemmel inlett säsongen bra. Hur det går? Om det gått att spela på matchen hade jag helgarderat. Gissar på bortaseger med uddamålet. Omgångens näst mest sevärda match.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

onsdag 26 oktober 2016

SHE + CL: Vem får fler poäng än fyra i den sjätte omgången?

Några täta matcher lär det bli för de fem lag som ligger på fyra poäng - H65 Höör, VästeråsIrsta, Heid, Boden och Hellton. Som alltid roligt med en TV-sänd match (nr 3), men jag undrar om TV4 sporten valt rätt kamp?

Sofia Hvenfelt är ny i H65s trupp,
men det är ingenting som märks.
Lagets högsta MEP och 
80% från mittsexpositionen imponerar.
Foto: Nils-Åke Åkesson.
(I bakgrunden skymtar Tilda Olsson, 
Anna Olsson och Malin Larsson)

Mina införtips

26/10 Skövde - Sävehof fritt inträde + TV 4 sport kl 19.10
Den tredje TV-sända matchen (av utlovade 25) är ett klassikermöte. Senast lagen stötte på varandra vann Partillelaget med +8 (januari 2016). Jag hoppas det blir spännande, men besvikelsen efter spelet mot Esbjerg kan mycket väl ge en ojämn kamp om de regerande svenska mästarna växlar upp. Jag tror som oddssättarna på en bortaseger.

Odds (svenska spel): 5,40 - 13,00 - 1,20

26/10 Kristianstad - H65 Höör
Skånederby nr 3 bir en intressant match. Inget av lagen har gjort som förväntat och de skuggar varandra i tabellen (5 resp 6). Innan säsongsstarten hade jag satt H65 som en säker vinnare, men... Båda lagen underpresterade senast och med derbynerven inräknad lär det bli mycket känslor på plan. Jag tror på hemmaseger efter massor med utvisningar. Omgångens näst mest sevärda match.

Odds (svenska spel): 3,25 - 10,25 - 1,45

29/10 Skuru - Eslöv OBS! Fri entré och i Eriksdalshallen
Allt annat än en säker seger för Skuru överraskar. Eslöv ligger näst sist i tabellen med 3 poäng och Skuru är trea med 6 poäng. Skuru imponerade senast mot ett annat skånskt motstånd (H65), medan Eslöv oimponerade mot nykomlingen Boden. Skuru är bättre på alla positioner, men vilja kan slå klass det bevisade Kristianstad för inte så länge sedan. Repris på det - nä det tror jag inte. Kan Nackalaget fylla Eriksdalshallen är snarare det jag är osäker på (när man inte ens klarar att fylla Nacka Bollhall (450 pers)). Samarrangemang en lördag på Södermalm mellan Hammarby, Stockholms stad och Sthlms handbollsförbund och EM2016-kommittén.

Odds (svenska spel): 1,03 - 19,50 - 13,75

29/10 Boden - Skara
En riktig rysare mellan två lag som mötts flera gånger i Allsvenskan. I februari blev det oavgjort (24-24). Carin Bergdahl och Mariana Lopes har varit riktigt bra så här långt. Kan Monika Rajnohova och hennes lagkamrater skrälla? Jag tror inte det utan det blir hemmaseger, men en knapp sådan. Omgångens viktigaste match.

Odds (svenska spel): 1,45 - 10,50 - 3,20

29/10 Hellton - VästeråsIrsta
Två lag som mötts i elitseriekval och ifjol i seriespelet. Hittills har Västeråsgänget alltid gått segrande ur matcherna, senast med +22 mål (44-22). Men Hellton hemma är ingen enkel uppgift och hemmapubliken är en av seriens bästa. Oavgjort? Omgångens mest sevärda match.

Odds (svenska spel): 3,20 - 10,25 - 1,45

29/10 Krim - Sävehof (CL)  
Ja jag vet inte riktigt vad jag ska skriva efter förra omgångens resultat där Krim slog Larvik (24-22) och Sävehof aldrig kom igång mot Esbjerg (20-25). En bortamatch nere på Balkan är alltid svårt med en högljudd publik som lever sig in i kampen. Blir intressant att se vilken nivå de ryska domarna lägger. Har Signells trupper laddat om batterierna eller blir det en ny plump i protokollet? Jag tror på hemmaseger.

Odds (svenska spel): 2,08 - 8,50 - 2,00

30/10 Lugi - Heid
Två lag som tog sig upp i högsta serien samtidigt, men där Lugi numera tillhör den absoluta toppen. Senast överraskade Heid (slog Skövde hemma), men jag tror inte att Johanna Forsberg & co har någon reell chans mot försvarsgeneral Lagerquist & co. Vinröd seger med ett par mål.

Odds (svenska spel): 1,01 - 24,50 - 19,50

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

DA: Fjärde omgången bjöd på både vin och vatten

Fyra av sex rätt blev det i den fjärde omgången. Överraskade mest gjorde RP med sin målrika andra halvlek (16 mål).

Vad var roligast?
Att nykomlingarna Kungälv och GT Söder fortsätter att ta för sig och inte visar någon större respekt.

Vad stack ut lite extra?
Att serien redan börjat skickta sig på mitten - sex lag på fem poäng eller mer och sex lag med två poäng eller mindre.

Vad var sämst?
Publiksiffran och domarinsatsen i Lunds Idrottshall.

Publik: (250+325+87+297+100+275=) 1 334


Josefine Brodd Björklund (här i Kärra 2012).
Foto: Viktor Ljungström

Önnered - OV 34-13 (18-5)
Det blev en rejäl överkörning av gästerna från Skåne i ÖHK-hallen. OVs nya utgrupperade försvar läckte betänkligt när Önnereds målsprutor Jessica Ehrnbring (7) och Evelina Källhage (8) klev på. Kanske var det elitserierutinen från att möta ett annat Skånelag med offensivt försvar (Lugi) som märktes? Plattmatch av OV eller hör laget till den nedre regionen den här säsongen? Flest mål gjorde Maryann Orysakwe (4).

Matchreferat Önnered

RP - Lidingö 24-15 (8-8)
Det blev en målsnål match i 48 minuter (14-13), sen fick Lidingö sin andra utvisning (matchens tredje). Då ryckte RP åt sig ett litet försprång när Elin Sjöbrink (7) och Elisa Sjöö (2) hittade nätmaskorna. Gästerna från Stockholm orkade inte svara trots en fin insats av rutinerade mittsexan Emma Jonsson (6). Nu är Lidingö det enda laget utan poäng efter fyra omgångar.

Matchreferat RP
Matchreferat Lidingö

Lundagård - Spårvägen 22-25 (13-8)
En första halvlek med massor av tekniska fel och konstiga domslut. Lundagård klev på mot Spårvägens låga offensiva försvar med stor framgång. Fia Ertzinger var duktig i hemmalagets mål. Andra halvlek började som den första slutade och när Estelle Ahlqvist Lundh gjorde 17-10 (38.54) suckade de förra lagkompisarna på läktarplats uppgivet (Melissa Petrén, Andrea Johansson och Martina Eifrem). Fyra raka Spåretmål senare och det blev match. Trots olika taktiska manövrar av Engdahl&Franz kom gästerna i kapp (20-20, 53.49) och förbi. Sandra Fiedorowicz (9), Towe Andersson (5) och Kristina Netterlid (4) tillsammans med målvakten Linnea Björkman och ett allt tajtare försvar gav två poäng med på tåget till huvudstaden.

Linnea Björkman förklarade matchscenariot så här:
" Vi var försenade med tåget och tog med oss den stressen in i matchen. I paus pratade vi om att vi vet att Lundagård drar ner på tempot. Vi skulle gå ut och spela vårt spel igen med mer fart."

Matchreferat Lundagård
Matchreferat Spårvägen

Kungälv - Tyresö 30-25 (13-11)
Snabb och sevärd handboll blev det inför omgångens mesta publik (325). Gästerna hängde bra med tills Johanna Kjellman ännu en gång hittade rätt mellan stolparna. Hennes säsong har verkligen inletts strålande. När hemmalaget ryckte åt sig en femmålsledning en bit in i andra halvlek orkade inte Tyresö svara. Tyresös Alexandra Lundström 7 mål och Kungälvs Rebecka Karlsson 6.

Matchreferat Kungälv
Matchreferat Tyresö

Skånela - GT Söder 24-23 (18-12)
Hemmalaget inledde bäst i Stockholmsderby nr 3. Det såg ut att bli en komfortabel seger när Veronica Wislander satte 21-13 (35.01). En time-out några minuter senare av Söders Peter Stolperud och målvaktsbyte till Nathalie Fernandez Nilsson gav resultat. Resten av matchen blev mer och mer spännande, när gästerna stängde bakåt och gjorde mål framåt. Det var så jag trodde hela matchbilden skulle bli, men enligt rapporterna har Söder fått en "dålig vana" och vara trögstartade = ge motståndarna ett mer eller midre rejält försprång i början av matcherna. Skånelas Kristin Thorleifsdottir 8 mål och Söders Sanna Stolperud 6 mål.

Matchreferat Skånela
Matchreferat GT Söder

GUIF - Bjurslätt/Torslanda 28-21 (15-13)
Så kom hon igång på allvar GUIFs nya målvakt Josefine Brodd Björklund med mångder av frilägesräddningar. Hemmaledning från avkast till slutsignal även om Torslanda bet sig fast en bit in i andra halvlek. Fyra femmålsskyttar - en i Torlanda (Elisabeth Frisk - äldst på plan) och tre i GUIF (Sofia Tenglin, Caroline Karlsson och Josefin Johansson).

Matchreferat GUIF

--
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

tisdag 25 oktober 2016

SHE + CL: Överraskningarnas omgång både den femte och den andra

Jag tyckte att den femte omgången var svår att tippa. Det visade sig stämma. Jag hade 2 rätt... Samtidigt är det roligt när matcherna inte slutar som man tror.

Kan konstatera att det inte går särskilt bra för Skånelagen. Det är bara Lugi som håller fanan högt. Eslöv ligger näst sist, H65 är sexa och Kristianstad som inledde så bra har förlorat mot "enklare" motstånd de två sista omgångarna.

Vad var roligast?
Publiksiffrorna i Partille Arena (1 760 resp 1 835) och att Heid, VästeråsIrsta och Boden överraskade ännu en gång.

Vad imponerade?
VästeråsIrstas spelmotor Ellenor Åström Nilsson - 9 mål och 6 assist. Med det gick hon upp till en rejäl ledning i assistligan (24) före Heids Annica Smidje (18) och en 12:e plats i skytteligan (23 mål).

Vad var sämst?
Sävehofs insats mot Esbjerg. Såg matchen på dansk TV (DR1) och trots att kommentatorerna försökte hitta ljuspunkter i svenskornas spel så blev de få. Bättre var de fd Sävehofspelarna - Jenny Alm, Filippa Idéhn och inte minst måltjuven Ulrika Toft Hansen. Den senare som borde vara ett självskrivet val på mittsexpositionen i landslaget (om hon inte tackat nej pga av familjeskäl) tillsammans med Linn Blohm.

Omgångens publiksiffra: (1760+764+398+394+425+295 =) 4 036.

Ellenor Åström Nilsson var het som en spis
 i den femte omgången. 
Foto: Viktor Ljungström.

Sävehof - Lugi 20-18 (7-8)
Lugi hängde med länge och hade 11-11 efter knappt 40 minuter, sen gled Sävehof sakta och säkert ifrån. Elinore Johansson höll Lugi kvar i målprotokollet med 5 av sina 6 mål efter paus tillsammans med Ida Nilsson. Ida som överglänste landslagsmeriterade Johanna Bundsen med 44% (15/34) + en straff mot 42% (12/28). Hos Sävehof var det framför allt kollektivet som gav hemmaseger. Extra plus för publiksiffran (1 760).

Skara - Hellton 20-24 (11-12)
Elitserierutinen avgjorde till slut den här spännande derbymatchen. Gott om publik (764), mycket känslor och bra målvaktsspel präglade kampen. Ellen Wallander i första (totalt 37%, 13/35) och Jessica Wessmans inhopp sista kvarten i andra (60%, 3/5). Hemmalagets Monika Rajnohova fortsätter att leverera - 7 mål den här gången. Medan målskyttet var lite mer utspritt hos gästerna.

H65 Höör - Skuru 21-25 (7-15)
Hemmalaget hängde med i knappt tio minuter sen gick Nackatåget när 4-4 blev 4-8 och utökades till +8 i paus. Fast det borde väl varit tvärtom för det var Skuru som kom till Höör med tåget eller? Glädjeämnet i H65 var Sofia Hvenfeldt (4/4) som fortsätter att hålla en hög nivå. Hos gästerna fanns fd H65spelaren Jennie Linnéll, men det var Alexandra Bjärrenholt som visade vägen (8 mål och matchens högsta MEP 6,19). De grönklädda var klassen bättre än de rödklädda den här gången.

Heid - Skövde 26-22 (12-11)
Ja man kan ju fråga sig hur Heid kunde vinna eller kanske hur Skövde kunde förlora, men så är det i Heidhallen emellanåt. Tufft att möta dessa krigare med sin härliga, enögda hemmapublik. Mittsexan Johanna Forsberg lyste det extra kring (10) när Heid tog ledningen och aldrig släppte den ifrån sig. Josefin Wickström hade 47% i räddningar efter första halvlek (totalt 39%, 13/33). Skövdespelarna bjöd på både passmissar och tappade bollar. Bäst i bortalaget var vänstersexan Julia Ehn (5). Stort grattis till Camilla Hultgren Dahlberg - inte ens jag hade trott att rutinerade Frisk kunde besegras såpass enkelt.

VästeråsIrsta - Kristianstad 29-24 (12-15)
Det blev som jag misstänkte. Västeråsspelarna tog med sig den goa känslan från matchen mot Skövde och gästerna hade bottennappet mot Boden i baknacken. Kristianstads nya vänsternia turkiskan Asli Iskit ställde till det för hemmalaget i första halvlek (7 av totalt 10 mål). Men när man väl fått stopp på henne en bit in i andra fanns inte mer i verktygslådan. I stället klev ungdomarna fram med Matilda Forsberg i spetsen (7). Assistdrottningen Ellenor Åström Nilsson var både farlig själv (9) och hittade lagkamraterna (6). Viktiga poäng och en ny boost för självförtroendet.

Eslöv - Boden 21-24 (10-14)
Kanske var de långväga gästerna fortfarande kvar på flyget i inledningen av matchen? Det tog en kvart innan man kom i kapp och tog över initiativet. Eslövsspelarna kämpade på, men kom bara upp till oavgjort. Välförtjänta poäng till nykomlingen med ambitioner. Extra plus till Mariana Lopes och Emmy Nordmark båda fem mål. I Eslöv var Anna Bardis (6) och Andrea Johansson (5) utropstecknen.

Sävehof - Esbjerg (CL) 20-25 (10-15)
Det var inte mycket som stämde för de regerande svenska mästarna i mötet mot Esbjerg. Fem av Esbjergs spelare stack ut - Laura van der Heijden 9 mål (ensam skyttedrottning i CL), Estavana Polman 7 mål, Jenny Alm 6 mål, Ulrika Toft Hansen 2 mål med massor av attityd tyckte de danska TV-kommentatorerna och Filippa Idéhn som fick starta (vanligtvis är det Stand Sando som står). "Släkten är värst" kan man sammafatta den här matchen med. Frågan är om det är Larvik som är dåliga eller om Sävehof gjorde årets plattmatch i CL?
Bäst? Publiksiffran finfina 1 835.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

fredag 21 oktober 2016

DA: Bottenkamp, derby och toppmöte i omgång fyra

Ny helg = nya matcher i damernas allsvenska (DA). Det går redan att se små tecken i tabellen på vartåt den här säsongen lutar. Mycket intressant bottenstrid i Linköping och ett toppmöte i Mimershallen bland annat. Ta er ner till hallarna och njut nu när vinden tjuter runt knuten och regnet gör allting blött.

Kungälvs Emilia Lindmark gjorde
flest mål senast mot OV (5). 
Blir det fler i toppmötet mot Tyresö?
Foto: Viktor Ljungström.

Mina införtips

22/10 Önnered - OV
Kanske har OV fått igång sitt maskineri efter matchen mot Kungälv senast? Martina Persson var ett extra utropstecken, men kan hon och de andra i Helsingborgslaget verkligen hota hittills överlägsna Önnered? Jag tror inte det. Gissar på seger för hemmalaget med 5-6 mål.

Införtext Önnered

22/10 RP - Lidingö
De båda "nollpoängarna" möts i omgångens viktigaste match. Avgör rutinen som spelarna från Lidingö besitter eller är det den ungdomliga oräddheten i RP som tar hem poängen? Eller blir det delad poäng? Här helgarderar jag i en förmodligen målsnål kamp. Extra viktigt att domarparet gör en bra insats (Martinovic och Svensson).

22/10 Lundagård - Spårvägen
Det här borde Spårvägen vinna ganska komfortabelt. Men jag som följt Lundagårds äventyr i allsvenskan vet att på hemmaplan är de tuffa att möta. Senast lagen träffade på varandra var i elitseriekvalet våren 2015. Då blev det en knapp bortaseger för Spåret (26-24) och en rejäl vinst hemma (41-21). Kanske något liknande även den här gången?

Införtext Spårvägen

22/10 Kungälv - Tyresö
Toppmöte med två lag som gillar fart och fläkt framför varsitt intressant målvaktspar Börjesson/Kjellman resp Eriksson/Holst. Jag hoppas klubben kan locka mycket publik till omgångens mest sevärda match. Vem som vinner? Båda lagen fick sig varsin "omgång" senast - Kungälv borta mot OV (oavgjort) och Tyresö hemma mot GUIF (segermål i slutsekunden efter uppförsbacke hela matchen). Jag håller en slant på Tyresö som har mer rutin.

Införtext Tyresö

23/10 Skånela - GT Söder (dubbelarrangemang med herr som "efterrätt")
Stockholmsderby nr 3 står för dörren. Märstalaget med Louise "Lollo" Eriksson i målet och massor av rutin är mina klara förhandsfavoriter. Intressant att följa hur hemmalaget klarar GT Söders offensiva försvar. Det är som med Lugis i den högre serien - svårt att ta sig igenom = en målsnål, men sevärd kamp.

23/10 GUIF - Bjurslätt/Torslanda
Hemmaplansfördelen överväger för det mesta. Frågan är om gästerna kan upprepa sin insats från förra omgången? Jag gissar på en jämn match, där GUIF drar det längsta strået med hjälp av fart, fläkt och att Josefin Brodd Björklund vinner kampen mot Sophie Ogrelius&co.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

onsdag 19 oktober 2016

SHE + CL: Femte omgången och andra rundan

Så hastar vi vidare in i den femte omgången i SHE och den andra i Champions League. Många matcher där det är svårt att sia som segrarna den här gången.

Emma Ekenman Fernis
17 (11) mål i SHE efter 4 omg och 11 mål i CL-
hur många fler blir det mot Lugi och Esbjerg?
Foto: Viktor Ljungström.

Mina införtips

19/10 Sävehof - Lugi
Repris på fjolårets tajta semifinalserie där fk Henkrik Signell verkligen fick upp ögonen för Lugis Hanna Blomstand. Hur går det den här gången? Jag tror att Sävehof seglar hem detta med ett par mål till godo, även om Blomstrand, Petrén och Lagerquist kommer att göra allt för att vinna. Omgångens mest sevärda match (märkligt att den inte TV-sänds).

Oddset (svenska spel): 1,10 - 16,00 - 8,10

22/10 Skara - Hellton
Viktiga, viktiga poäng för båda lagen, som ligger på varsin sida om nedflyttningsstrecket. Ska elitserierutinen avgöra till Karlstadgängets fördel efter käftsmällen mot Sävehof senast? Eller kan Skara överraska med sin åttonde spelare (publiken) i ryggen. Lär bli fullsatt då det också är derbykaraktär på matchen (ca 160 km). Omgångens viktigaste match.

Oddset (svenska spel): 1,70 - 9,50 -2,47

22/10 H65 Höör - Skuru
Toppmöte i Sporthallen med två lag som inlett säsongen lite småknackigt. Femman H65 mot sexan Skuru, vem hade trott det när SHE drog igång. Jag hoppas på fullt hus och den där omtalade röda väggen. Fart och fläkt lär det bli och en massa delikatesser över hela plan inkl räddningar med två av seriens bästa målvaktpar mellan stolparna. Hur det går? Oavgjort är min gissning.

Oddset (svenska spel): 1,85 - 9,20 -2,23

22/10 Heid - Skövde
Kan Skövde med formstarka Fatos Kücükyildiz få med sig båda poängen hem? Tja det är ingen enkel motståndare som lurar i Heidhallen. Jag tror ändå på seger för gästerna som inlett säsongen riktigt bra.

Oddset (svenska spel): 3,90 - 11,25 - 1,33

22/10 VästeråsIrsta - Kristianstad
Hemmagänget har kommit igång ordentligt, trots den snöpliga uddamålsförlusten senast mot Skövde (borta). Frågan är om gästerna hämtat sig efter bottennappet mot Boden senast (borta). Riktigt öppen match, som jag skulle helgardera.

Oddset (svenska spel): 1,80 - 9,40 - 2,30

23/10 Eslöv - Boden
Två lag med två poäng på kontot där bara målskillnaden avgjort placeringen (7 resp 9). Men den lär bli nog så viktig när vi summerar seriespelet i mars. Båda lagen tog sina poäng i förra omgången = gott om självförtroende i trupperna. Liksom gott om matchvinnare i båda lagen. Även här är det svårtippat. Oavgjort?

Oddset (svenska spel): 1,40 - 10,75 - 3,45

23/10 Sävehof - Esbjerg (CL) TV3 sport kl 14.45
Oj vad jag hade velat bo i Göteborg och kunnat se matchen på plats när Jenny Alm, Ulrika Toft Hansen (fd Ågren) och Filippa Idéhn kommer tillbaka (alla 3 lämnade Sävehof för proffslivet).  Båda lagen övertygade i den första omgången och har varsin seger på kontot. Högerniorna i resp lag gjorde 11 mål - holländskan Laura van der Heijden och Emma Ekenman Fernis. Jag hoppas på gott om publik i nyinvigda Partille Arena och en match fylld med fart och fläkt. Hur det går? Klar vinstchans för Sävehof.

Oddset (svenska spel): 2,73 - 8,20 - 1,65

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

tisdag 18 oktober 2016

DA: En rolig tredje omgång med flera glädjeämnen

Fem av sex rätt är inte så pjåkigt. Förvånad är jag över Lundagårds genomklappning mot Bjurslätt/Torslanda som inte alls övertygat varken ifjol eller i seriestarten.

Var var roligast?
Definitivt att GT Söder tog sina första poäng. Att OV visade klassen. Att flera matcher bjöd på spänning ända in i kaklet inklusive att Spårvägen fortsätter att överraska.

Vad är coolt?
Att så många spelare födda på 1980-talet kan fortsätta att spela på denna nivån. Bra för handbollen med rutin som förs över till unga gardet födda 1999.

Vad var sämst?
Att Stockholmslagen inte kan locka publik till sina matcher, trots att det bor mest folk i den regionen och att man har en lång tradition av att vara framgångsrika inom damhandbollen. Publik:(152+89+118+229+210+133 =) 931 personer (fetmarkerad är publiken i Stockholmsregionen).

Sofia Nyström blev matchens lirare för moderföreningen Skånela
i ett hett derby mot gamla klubben Spårvägen. Förlust, men vilken lirare.
(spelat på elitnivå sedan 2005 (Skånela, Kroppskultur och Spårvägen) - fotot är från 2011). Foto: Viktor Ljungström.

15/10 Lidingö - Önnered 20-34 (7-16)
Hemmalaget hängde med i en kvart sen var det gästerna med spelmotorn Jessica Ehrnbring (8) och kantliraren Evelina Källhage (7) i spetsen som regerade. Flest mål i hemmalaget gjorde Jessica Rydberg (8). På mittsex fanns Emma Jonsson (3) i stället för Anna Ljungdahl Rapp.

Matchreferat Lidingö
Matchreferat Önnered

15/10 Tyresö - GUIF 26-25 (10-12)
Tidigt toppmöte när Guifs målvakt Josefin Brodd Björklund blev spelaren för dagen i  stora delar av matchen. När hemmalaget bytte försvarsspel med kvarten kvar (15-21) klev gruset in i Guifs målproduktion. Alexandra Lundström (5), Hanna Norén (4), Vilma Matthijs Holmberg (4) och Evelina Eriksson var viktiga när Tyresö vände på matchbilden. 24-24 med knappa 5 minuter kvar och det gick att ta på spänningen i hallen. Rutinerade Olivia Svalstedt avgjorde i slutsekunden och gav hemmalaget segern. Mesta målskytt i Guif blev Josefin Johansson (7).

Matchreferat Tyresö
Matchreferat GUIF

15/10 GT Söder - RP 21-13 (10-4)
Så tog seriens ena nykomling sina första poäng. GT Söder gjorde både första och sista målet samt att hade ledningen matchen igenom. 10 målskyttar där Sanna Stolperud gjorde flest (4). Gästerna från Linköping hängde med i tjugo minuter. I nästa omgång möter RP Lidingö - otroligt viktiga poäng för båda lagen. Olivia Thörnholm målade mest hos gästerna - 4 mål.

Matchreferat GT Söder

16/10 OV - Kungälv 19-19 (7-10)
En spännande match där Kungälv var i förarsätet i den första halvleken trots OVs offensiva försvar. Tio minuter in i den andra vände matchbilden när hemmalaget gick ner till mer klassiska 6-0 (10-14). Viktiga insatser gjorde de H65skolade spelarna Emilia Blomberg (4) och Martina Persson (6) (båda är från samma generation som Hanna Blomstrand, Anna Johansson och Elinore Johansson) tillsammans med målvakten Madeline Gustafsson. Att det inte blev hemmaseger kan gästerna tacka Johanna Kjellman som räddade både straffar och frilägen i slutet. Flest mål i Kungälv gjorde Emilia Lindmark (5) och Viktoria Strålman (4).

Matchreferat OV
Matchreferat Kungälv

16/10 Bjurslätt/Torslanda - Lundagård 29-16 (16-7)
Den här matchen var spännande i en kvart, sen ryckte Torslanda åt sin en sexmålsledning (10-4, 17.44) och såg aldrig bakåt. Sophie Ogrelius gjorde sju av sina totalt 12 mål i första och var planens dominant. Ingen av spelarna kom upp i nivå i Lundalaget - Linnea Andersson och Sofia Påhlman gjorde tre mål vardera.

16/10 Spårvägen - Skånela 28-26 (14-10)
Hemmaplansfördelen övervägde den här gången när Spårvägen ledde från start till mål. 10 utvisningar ger bevis för kämpaglöden i detta derby. Spårvägens målvakt Linnéa Björkman var en av anledningarna till segern. Tre andra var sjumålsskyttarna Ronja Gustafsson och Towe Andersson samt sexmålsskytten och spelmotorn Sandra Fiedorowicz. Hos gästerna klev rutinerade Sofia Nystöm fram (9 mål), när Spåret tog tag i Skånelas målspruta Kristin Thorleifsdottir (5). En toppmatch med mersmak.

Matchreferat Spårvägen

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

SHE + CL: Den fjärde omgången och CL bjöd på glädjeämnen

Fyra rätt gav mina tips. Eslöv överraskade medan H65 "underraskade" - jag hade trott på ett oavgjort resultat i Lund.

Vad var roligast?
Sävehofs fina seger över Larvik i Champions League och Boden första tvåpoängare.

Vad imponerade?
Melissa Petréns insats mot H65 och de 9 målen och Emma Ekenman Fernis inställning och 11 mål mot Larvik i Larvik. Två Stockholmstjejer som klivit fram.

Vad var sämst?
Tja publiksiffrorna kan fortfarande bli bättre i Nacka Bollhall och i Heidhallen. Publik: (262+729+584+298+815+841 =) 3 529 personer.

Bodens Carin Bergdahl&co klev på 
- två sköna, viktiga poäng blev resultatet.
Foto: Viktor Ljungström.

12/10 Skuru - Skara 34-16 (16-10)
Nykomlingarna från Skara hängde fint med i 25 minuter (13-10), sen dödade Skuru spänningen genom att glida ifrån före och efter pausilan (19-10, 32.10). Programenlig seger för Nackalaget med 13 (!) målskyttar där Hanna Åhlén (6) och Angelica Wallén (5) var värst. Målvaktslöftet Rebecca Nilsson hade finfina 50% i räddningar (15/30). Bäst hos gästerna var ännu en gång nyförväret Monika Rajnohova med 6 mål.

12/10 Hellton - Sävehof 22-35 (9-18)
Det blev stora siffror igen när Hellton mötte de regerande svenska mästarna från Partille. Karlstadlaget hängde med i ca 20 minuter. Nio målskyttar i Sävehof där Louise Sand gjorde flest (9). Unga, duktiga målvakten Isabella Mouratidou fick chansen och tog den. 50% i räddningar (14/28). Målvakterna i Hellton var chanslösa - nyförvärvet Lotta Kulju levererande tillsammans med Lina Hillgren båda 5 mål.

13/10 Skövde - VästeråsIrsta 25-24 (16-16)
Gästerna från Västerås, med sin unga nya trupp, börjar hitta allt mer rätt. De bet ifrån bra i den första halvleken. I den andra klev hemmalaget på och när det skulle avgöras hade man i ännu en match turen på sin sida och vann med uddamålet. Hanna Edvardssons räddningar blev matchavgörande (57%, 15/26). Fatos Kücükyildiz (7), Tilda Matthijs och Sofia Berndtsson fem mål vardera. Hannah Flodman gjorde flest mål (6), men tjejerna som vann USM för damjuniorerna i april tar för sig allt mer.

15/10 Heid - Eslöv 22-26 (12-17)
Eslöv såg ut att ha greppet när lagen gick ut till halvtidsvilan. Men hemmalaget ville annat och krigade sig ikapp och förbi (19-18,44.28). Avslutningen på kampen gick ändå i gästernas färger, när framför allt nyförvärvet på kanten Andrea Johansson gjorde tre viktiga mål. En annan viktig spelare i slutfasen blev lånet från H65 - målvakten Evelina Sjöström med 66 % i räddningar (6/9). Kristina Zubonja (8), Janita Svenheden (5) och Josefin Wickström (51%, 15/29) blev för ensamma när poängen försvann till Skåne.

15/10 Lugi - H65 18-16 (7-5)
Säsongens andra TV-sända match blev målsnål med en hel del gnäll över domarinsatsen. Omgångens näst högta publiksiffra (815) visar vad derbyn betyder i Skåne. Målvakterna i respektive lag briljerade - Ida Nilsson 54% (13/24) och Jessica Ryde plockade straffar (4/7) annars 37% (9/24). Liraren för dagen fanns hos det vinröda hemmalaget med en Stockholmsimport - Melissa Petrén som fortsätter att visa fin form. 9 mål på kontot och två poäng till Lugi. Anna Olsson gjorde vad hon kunde, men H65 har mycket mer att ge.

15/10 Larvik - Sävehof (CL) 22-25 (15-11)
Omgångens ena stora glädjeämne. SEGER över Larvik på femte försöket! Bara att bocka och buga. Såg matchen på TV3 sport och blev riktigt imponerad av den fina insatsen från alla på plan. Spelaren för dagen var en fd lagkamrat till Lugis Petrén - Emma Ekenman Fernis tjongade in 11 mål. Flera från straffpunkten bakom Larviks bästa spelare = målvakten Sandra Toft. Kanträven Linn-Kristin Koren Rigelhuth gjorde flest mål i Larvik (8) inför 1 722 personer.

16/10 Boden - Kristianstad 29-27 (15-13)
Omgångens andra stora glädjeämne - SEGER för Boden = alla lag har poäng i årets upplaga av damerna högsta serie (SHE). Mest publik (841) och ledning från start till mål. Kanske satt resan i benen på Kristianstadspelarna, men å andra sidan har de gjort den här resan förut. Eller var det bara som så att det var dags för Boden att plocka poängen inför sin härliga publik? Emmy Nordmark fick göra många mål (5), men flest gjorde rutinerade Carin Bergdahl (8) och det lyckade nyförvärvet från Portugal Mariana Lopes (8). Kristianstads målvakt Lucie Satrapova blev mänsklig för första gången (35%, 11/31). Krigade på bra hos gästerna gjorde Mikaela Johansson (5 mål och lagets högsta MEP).

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt

lördag 15 oktober 2016

DA: Dags för omgång tre i näst högsta serien

En hel del spänning blir det under helgen i allsvenskan för damer. Kan inte låta bli att tjata om att detta borde vara en serie man fick spela på hos t ex Svenska spel. Många ovissa matcher med intressanta utgångar.

Jubel i Spårvägen i oktober 2013.
Då bortaseger mot Skövde - blir det
nytt jubel i helgen (Skånela hemma)?
Foto: Viktor Ljungström.

Här kommer mina gissningar:

15/10 Lidingö - Önnered
Här tror jag att det blir en ganska enkel seger för gästerna. Visserligen har Lidingö spelare med rutin, men truppen är tunn och Önnered har ett klart mycket bättre målvaktspar i Nirvander-Nasser.

15/10 Tyresö - GUIF
Två obesegrade lag som möts i Tyresöhallen. Gissar på mycket fart och fläkt, bra målvaktsspel och jämnt hela vägen in i kaklet. Mest troligt blir det oavgjort, men hemmaplansfördelen finns där som en liten extra bonus. Omgångens mest fartfyllda match.

Införtext på Tyreös hemsida
Införtext på GUIFs hemsida

15/10 GT Söder - RP
Nykomlingen med det "äckliga" 3-2-1 försvaret mot RP som förlorat stort i sina två första matcher mot två tippade topplag (Önnered och Skånela). Jag tror på en ganska komfortabel hemmaseger då GT Söder spelat jämnt med de två tippade topplag man mött (Kungälv och Önnered).

Införtext på GT Söders hemsida

16/10 OV - Kungälv
Nykomling på besök som möter ett tippat topplag som verkligen underpresterat i säsongsstarten. Kungälv har 4 poäng och OV har 0 poäng efter de två första matcherna. Har tränarna Möllerx2 fått sin trupp till att tro på seger eller blir det en ny förlust? Per Johanssons trupp med nyförvärven Lundbäck och Karlsson, som har elitserierutin kan mycket väl avgöra. Jämnt och spännande eller en tydlig seger för gästerna?

16/10 Bjurslätt/Torslanda - Lundagård
En intressant match. Hemmalaget har fått upp ångan, även om det blev en förlust uppe i Stockholm förra omgången (20-23 mot Spårvägen). Gästerna fick en lektion av Tyresö i förra omgången i fart och fläkt (21-26). Riktigt roligt anfallsspel av Engdahl&Franz trupp och på slutet testade Lundagård ett mycket offensivt försvarsspel. Målsnålt och delad poäng ligger nära till hands.

16/10 Spårvägen - Skånela
Stockholmsderby för en icke-stockholmare när innerstadslaget Spårvägen tar emot Märstagänget. Massor av prestige för dessa lag som mötts av och till under årens lopp i olika serier. Skånela har varit riktigt bra i inledningen och Spårvägen har överraskat mig. Omgångens klart mest intressanta match. Hur det går? Ja det vete sjuttan - jag hade helgarderat om det gått att tippa på denna häftiga serie.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

tisdag 11 oktober 2016

SHE + CL: Då kör vi igen efter landslagsuppehållet (4)

Två TV-sända matcher - en i TV4 sport och en i TV3 sport. Omgång 4 är en utdragen omgång (onsdag - söndag).

Lucie Satrapova - Kristianstads målvakt
En stor anledning till de tre segrarna.
Hon har stoppat flest bollar
efter tre omgångar 51 av 110 (46%)
och ligger tvåa i målvaktslistan.

Mina införtips

12/10 Skuru - Skara
Nykomlingen Skara i anrika Nacka Bollhall borde sluta med hemmaseger. Men Skuru har inte varit att känna igen i inledningen av årets säsong, trots en stabil stomme spelare. Betydde Carin Strömbergs proffsflykt så mycket? Upp till bevis för de tre senaste årens SM-finalist. Allt annat än en säker seger förvånar.
Odds: Går inte att spela på seger för Skuru (svenska spel)

12/10 Hellton - Sävehof
Det regerande mästarlaget på besök i Karlstad. Förra årets slutade mötet 17-32 (7-13). Blir det lika stora siffror den här gången?
Odds: Går inte att spela på seger för Sävehof (svenska spel)

13/10 Skövde - VästeråsIrsta
Repris på förra säsongens kvartsfinaler. Då vann gästerna med 3-0 i matchserien. Sedan dess har 10 spelare lämnat Västeråslaget och lika många, men orutinerade unga spelare, tillkommit. I Skövde har man visserligen tappat Anna-Maria Johansson, Maja Eriksson och Stina Karlsson, men ersättarna Tilda Olsson och Tilda Matthijs kommer med elitserierutin och har levererat. Säker seger till Skövde är min gissning.
Odds: 1,15 - 14,50 - 6,40 (svenska spel)

15/10 Heid - Eslöv
En viktig match för båda lagen. Heid har hemmaplansfördel och sin härliga hemmapublik som lär fylla lilla Heidhallen utan problem. Försvarsgeneralen Annica Smidje var i högform senast borta mot Skara (10 mål) liksom målvakten Jennifer Hama (43%). Kan systrarna Bardis och Svensson plus målvakten Moa Sandell skrälla?  Omgångens näst viktigaste match.
odds: finns inget ännu

15/10 Lugi - H65 säsongens andra TV-sända dammatch, TV4 sport kl 16
Skånederby nr 2 (av 12) är fyllt med prestige. Lugispelarna har som målsättning att vara bäst i Skåne, men Höörlaget lär sätt hårt mot hårt. Totalt ovisst och jag hoppas på mycket publik denna lördag eftermiddag, trots TV-sändningen. Veckans roligaste match definitivt.
odds: finns inget ännu

15/10 Larvik - Sävehof (CL) sänds på TV3 sport kl 18.30
Så drar det som många ser som den allra finaste turneringen igång. Champions League, som från början hette Europacupen för mästarlag. Sävehof hamnade i "den skandinaviska gruppen" med norska Larvik och danska Team Esbjerg samt slovenska Krim (Linnea Torstensons gamla klubb). Hur går det mot Larvik på bortaplan i premiären? Min förhoppning är en knapp förlust, men historiken talar emot. Senast lagen möttes blev det förlust med 17-25 (8-12) i Arena Larvik (14/3 2015).
odds: finns inget ännu

16/10 Boden - Kristianstad
Två lag som mötts i Allsvenskan några gånger. Gästerna kommer med självförtroende efter tre raka segrar, varav två mot förmodade topplag (Skuru och Skövde). Boden vill spräcka sin förlustnolla och har den åttonde spelaren på plats (publiken). Omgångens viktigaste match.
odds: finns inget ännu

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

måndag 10 oktober 2016

DA: Favoriterna tog poängen i andra omgången

Sex rätt av sex möjliga när jag summerar den andra omgången. Skånela leder serien med 4p och +26 och i den andra änden hittar i RP m 0p och -27. Tabell hittar du längst ner i inlägget.

Vilma Matthijs-Holmberg (14) - en av säsongens sju 99:or.
Runt henne syns Lundagårds rutinerade spelare
-Emelie Kristiansson, Mathilda Ringholm (ML) och Therese Persson. 

Roligast?
Åldersspannet - de yngsta spelarna är födda 1999 (7st) och de äldsta på 70-talet (2) och sju på 80-talet. Alltså finns det utrymme för att spela längre på den näst högsta nivån.

Mest speciellt?
Kristin Thorleifsdottirs 11 mål - lite drygt en tredjedel av alla Skånelas mål (36%). GT Söders "besvärliga" 3-2-1 försvar som stökar till det för motståndarna. Helt i min smak med offensivt försvar som är så utvecklande för spelarna och roligt att titta på för publiken.

Sämst?
Tja publiksiffrorna kan bli bättre eller vad sägs om (307+174+200+301+142+169 =) 1 293 personer. Flest i Kungälv (307) och minst i Brännkyrkahallen (Spårvägen, 142).

Delar av de 174 personerna i
Lunds Idrottshall på lördagseftermiddagen.

Kungälv - Lidingö 30-22 (13-11)
Det blev spännande i Mimershallen när rutin kom på besök i form av Lidingö SK. Nykomlingen och hemmalaget fick kriga matchen igenom för att få med sig de två poängen. Nyförvärven från Heid klev fram och avgjorde - Amelia Lundbäck (9) och Rebecka Karlsson (6). Flest mål hos gästerna gjorde Isabella Bengtsson (5) och Hanna Elenius (5). Rutinerade mittsexan Anna Ljungdahl Rapp gjorde 3 viktiga mål och verkar ha kommit bra in i serien.

Lundagård - Tyresö 21-26 (11-10)
En kamp som svängde fram och tillbaka i 40 minuter med härlig intensitet och snabbt spel. Sen ryckte Tyresö åt sig en sexmålsledning (22-16) med hjälp av Sara Odden (5) och Elma Catic (5) och Lundagård orkade inte hämta upp försprånget. Tyresös playmaker Alexandra Lundström (6) klev fram när det som bäst behövdes. Lundalagets nyförvärv Mathilda Ringholm (Eslöv) var nyttig på nya positionen, mittsex - 4 mål. Extra plus till de båda målvakterna Mathilda Persson och Evelina Eriksson som höll siffrorna nere.

Önnered - GT Söder 22-18 (13-6)
Efter 40 minuter ledde hemmalaget med +10 (18-8), men vad hände sen? Nykomlingarna från södra Stockholm gör fem raka mål och det kryper in nerv i matchen. Önnered reder ut situationen och vinner till slut. Flest mål i hemmalaget gjorde Linnea Säreborn (7), Jessica Ehrnbring (5) och Jessica Ahlert (5) = 77% av målen. Målbäst i krigargänget med det offensiva försvaret (3-2-1) var Mikaela Geberger (4) och Emelie Kindlund (4).

GUIF - OV 20-17 (10-9)
Precis som jag misstänkte blev detta en jämn och spännande tillställning. Helsingborgskorna styrde första halvlek och Eskilstunalaget den andra. Avgörandet kom sista kvarten när rutinerade nyförvärvet målvakten Josefin Brodd Björklund stämplade in på allvar. Det gav ett tremålsförsprång som avgjorde slutstriden. Flest mål i Guif gjorde Josefin Johansson (7) och i OV var det  Emilia Blomberg (6).

Spårvägen - Bjurslätt/Torslanda 23-20 (14-11)
Elitserierutinen för hemmalaget avgjorde när Sandra Fiedorowicz (6) och Towe Andersson (5) tog vara på chanserna. Fjolårets tiondeplacerade  (Fiedorowicz, 94 mål) och sjuttonde (Andersson, 85 mål) skytteligaspelare tog ansvar. Hos gästerna var det också en rutinerad spelare som klev fram - sjuttiotalisten Elisabeth Frisk, som även fick priset som bortalagets lirare. Sophie Ogrelius gjorde flest mål i BT (5).

Skånela - RP 30-15 (17-8)
Gästerna från Linköping hängde med i tjugo minuter, sen gick Märstatåget. Vänsternian i U18-landslaget Kristin Thorleifsdottir hade målfest med 11 nätkänningar. Främst i RP var Elin Sjöbrink (4)

Aktuell tabell efter 2 omgångar
1. Skånela 4p +26
2. Guif 4p +20
3. Önnered 4p +16
4. Kungälv 4p +12
5. Tyresö 3p +5
6. Spårvägen 3p +3
7. Lundagård 2p +/- 0
8. GT Söder 0p -8
9. OV 0p -8
10. Bjurslätt/Torslanda 0p -14
11. Lidingö 0p -25
12. RP 0p -27

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt

lördag 8 oktober 2016

DA: Lite snabbt inför den andra allsvenska omgången

Dags för en andra runda med de allsvenska damlagen. Så här tror jag att det går:

Sofia Tenglin, GUIF.
Åtta mål senast mot Lidingö.
Blir det lika många mot OV?


8/10 Kungälv - Lidingö
Allt annat än en säker hemmaseger förvånar. Lidingö hade bara 12 spelare med senast, så hur många är de den här gången?

8/10 Lundagård - Tyresö
Ett revanschsuget bortalag efter det oväntade oavgjorda resultatet mot Spårvägen i premiären? Lundagård är alltid svårspelade i Lunds urgamla Idrottshall. Jag tror på en tajt och spännande kamp i större delen av matchen. Tyresö borde vinna, men... Omgångens näst mest intresanta match.

8/10 Önnered - GT Söder
Allt annat än en säker hemmaseger förvånar. Intressant att se om Nathalie Hagmans syster Gabrielle kliver fram hos gästerna. Söder bet ifrån bra mot favorittippade Kungälv, så någon enkel nöt att knäcka blir det inte.

8/10 GUIF - OV
En klassiker med rysarkaraktär har det blivit när dessa två lag möts i den näst högsta serien. Jag tror på hemmaseger och många fler mål av Sofia Tenglin. Omgångens mest intressanta match.

9/10 Spårvägen - Bjurslätt/Torslanda
Vem vinner den här matchen? Jag tror hemmaplansfördelen avgör i en hall med en av seriens minsta läktare (Brännkyrkahallen).

9/10 Skånela - RP
Allt annat än en säker hemmaseger förvånar. Skånela gjorde processen kort nere mot Torslandagänget senast (+11) och det blir kanske lika stor målskillnad igen. Eller har RP repat mod efter storförlusten mot min förhandsfavorit senast (Önnered, -12)?

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt

söndag 2 oktober 2016

DA: Så var premiären överstökad

Fyra rätt hade jag i mitt förhandstips - GUIF, Skånela, Önnered och Kungälv. Spårvägen överraskade och tog med sig en poäng och Skånederbyt blev en målfattig affär. Total publiksiffra omg 1: 1 626

Vad var roligast?
Två saker. Ett att Anna Rapp gjorde come-back. Den landslagsmeriterade mittsexan (född -72) spelade för Lidingö och gjorde 1 mål. Två - det jämna och spännande Stockholmsderbyt med delad poäng.

Vad kittlar lite extra?
Alla duktiga målvakter som finns i den näst högsta serien - både äldre rutinerade med utlandsrutin som Louise "Lollo" Eriksson, Sara Nirvander och Josefin Brodd Björklund. Unga lovande som Sofie Börjesson och Evelina Eriksson och elitserierutinerade som Miranda Nasser och Mathilda Persson. Å då har jag inte tagit med alla.

Vad var sämst?
Publiksiffran i Skånederbyt i Helsingborg (316 med plats för 2200).

Lundagårds Fia Ertzinger stängde
igen i andra halvlek mot OV.

OV-Lundagård 11-16 (8-6)
Skånederbyt som kom av sig när Lundagårds målvakt Fia Ertzinger klev in i bubblan och bara släppte in tre mål i andra halvlek. Gästernas nyförvärv Emelie Kristensen gjorde flest mål (4) av alla på plan.

Lidingö - GUIF 12-29 (7-16)
Gästerna från Eskiltuna vann enkelt matchen mot ett tunt Lidingö som plockat in Anna Rapp i truppen (född -72). Massor med rutin att bidra med för den fd landslagsliraren på mittsex. Flest mål gjorde Guifs Sofia Tenglin (8) och Olivia Gemmel (7).

Bjurslätt/Torslanda - Skånela 21-32 (10-15)
Tidig väckning för Märstalaget då bussen gick 04.30. Lite seg inledning men när laget väl kom igång var det aldrig något snack om vart segern skulle hamna. Flest mål gjorde Skånelatrion Kristin Thorleifsdottir (8) , Moa Andersson (8) och Veronica Wislander (7). Rutinerade målvakten hemkommen efter Norgeäventyret Louise "Lollo" Eriksson vissade klass. Även B/T hade en sjuttiotalist i sin trupp - Elisabeth Frisk (född -79).

RP - Önnered 16-28 (9-14)
Min förhandsfavorit till direktplatsen, Önnered, visade varför i Linköpings sporthall. Det tog en kvart sen lämnade de RP bakom sig. Alla utespelarna gjorde mål. Olivia Thörnholm gjorde flest i hemmalaget (4).

Tyresö - Spårvägen 22-22 (9-11)
Hemmalaget inledde bäst, men sen tog gästerna över med den elitserierutinerade duon Towe Andersson (7) och Sandra Fiedorowicz (6) i spetsen. Men Tyresö krigade sig närmare och närmare och nio minuter in i andra halvlek var det utjämnat (14-14). Sen följde precis det som gör att jag och många med mig älskar handboll - jämnt och spännande hela vägen in i kaklet. Flest mål i Tyresö gjorde Hanna Norén (5) och Alexandra Lundström (5).

GT Söder - Kungälv 18-22 (10-14)
Kungälv tog som förväntat en tidig ledning i nykomlingsmötet och höll undan hela vägen. Även om GT Söder gjorde de sista fyra målen så var segern aldrig hotad. "Stjärnorna" i vardera laget gjorde flest mål - Sanna Stolperud (4) och Amelia Lundbäck (5).

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt

SHE: Summering av den tredje omgången

Tre rätt av sex den här omgången, när topplagen Lugi, H65 och Sävehof vann sina matcher. Nykomlingarna har en bit kvar och Kristianstad överraskade igen.

Vad var roligast?
Stämningen och publiksiffran i Skara (918) och att det blev ännu en skräll när Kristianstad besegrade Skövde.

Vad imponerade?
Flera målvakter med hög räddningsprocent - Ryde (56%), Daglund (52%), Börjesson (50%) och Lucia Satrapova (46%) för att bara nämna några. Dessutom var det två spelare som gjorde tio mål eller fler - Annica Smidje och Cassandra Tollbring.

Vad var sämst?
Publiksiffrorna i Västerås (253), Lund (375) och Höör (325) och de många utvisningarna i Skara.

Cassandra Tollbring - omöjlig att stoppa
för Helltonspelarna.
Foto: Nils-Åke Åkesson.

Kort om matcherna i den tredje omgången

Skara - Heid 20-27 (9-11)
Fullsatt i Skara Idrottshall (918) när Heid kom på besök. Härlig stämning enligt rapporterna. Tyvärr präglades matchen av lite väl många utvisningar (8+7=15st), som skapade osäkerhet och ett ryckigt spel. Heids rutinerade spelare klev fram och avgjorde - Annica Smidje (8 mål i andra, totalt 10), Johanna Fordberg och målvakten Jennifer Hama. Skaras nyförvärv Monika Rajnohova fortsätter att leverera (5 mål).

VästeråsIrsta - Boden 32-23 (17-10)
Det var match i 20 minuter sen ryckte hemmalaget åt sig en sjumålsledning när alla klev fram. Hannah Flodman hann med 8 mål och Irma Schjött trivdes på hemmaplan (43%). Boden räckte helt enkelt inte till även om Carin Bergdahl, Moa Nilsson och Mariana Lopes krigade på bra.

Kristianstad - Skövde 24-22 (13-12)
Ny skrällseger av Kristianstad. Det andra topplaget är "nedlagt". Fd Skövdespelaren Mikaela Johansson var en av nycklarna, tre andra var Lucie Satrapova (46%), Martina Chrova och Caroline Månsson. Men det var laginsatsen som imponerade ännu en gång. Viktoria Börjesson kom in i Skövdemålet (50%, 10/20) och gästerna kom närmare, men den här gången var inte turen på Skövdes sida. Fatos Kücükyildiz fortsätter att visa fin form 8 (5) mål.

H65 Höör - Hellton 29-14 (13-10)
H65 tog tag i kommandot direkt och släppte aldrig in Hellton i matchen.
Höörlaget var på tårna direkt. Utropstecken i Cassandra Tollbring 11 mål, Jessica Ryde 56% (17/30) och Sofia Hvenfeldt 100%ig i sina avslut (4). Jessica Wessman gjorde en klart godkänd insats (37%) framför allt i första halvlek.

Lugi - Eslöv 27-21 (12-11)
Det blev ett spännande derby i Sparbanken Skåne Arena i 40 minuter, sen växlade Lugi upp och drog ifrån. Bra för dagen i hemmalaget var Elinore Johansson (6) och i Eslöv kvickfotade Julia Bardis (5).

Sävehof - Skuru 27-19 (12-10)
Det blev som jag trodde innan matchen - Skuru hängde bra med i första halvlek. I den andra drog Sävehof iväg direkt med Elin Hallagård (fd Karlsson) i huvudrollen till en klar seger. Flest mål gjorde Emma Ekenman Fernis (9) och Alexandra Bjärrenholt (7). Hanna Daglund (52%) överglänste Johanna Bundsen (44%).
---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt