fredag 13 mars 2015

Lite gott och blandat

Hej!

Så var det klart vilka tre lag från Damallsvenskan, som får elitseriekvala. IF Hellton, Skara HF och nu blev också nykomlingen KFUM Lundagård klart för kval uppåt. Laget har gjort samma resa som både Skånela IF och Kristianstad HK gjort = tagit en kvalplats första säsongen i den nästa högsta serien.

Egna produkten Betty Svensson gjorde 7 mål 
i den viktiga matchen mot Kroppskultur.

Jag hade hoppats på en jämn och spännande match i gamla idrottshallen mellan KFUM Lundagård och GF Kroppskultur, då kampen gällde en elitseriekvalplats. Jag fick min önska uppfylld i första halvlek, även om det hela tiden kändes som om gästerna hade svårt för att göra mål. Med ett undantag - mittnian Charlotte Brink (5 mål). I hemmalaget var det rutinerade högersexan Malin Andersson som gjorde flest före paus, 4 mål.

Charlotte Brink lyste i första halvlek 
med en härlig attityd och 5 mål.

I den andra inledde Kropps med två raka mål, Sen tog det roliga slut och hemmalaget gled ifrån med åtta raka och frågan var inte om Lundagård skulle vinna, utan med hur mycket de skulle vinna.
Trots allt en eloge till Kroppstjejerna, som kämpade ända till slutsignalen.

Vänsternian och lagkaptenen Emma Pettersson
kom igång i slutet av matchen. Totalt fem mål, alla i andra.

Sämst på plan tycker jag tyvärr att domarna var - jag som aldrig brukar klaga på dem... Men redan efter 7.21 blev det en (pinsam?) diskussion mellan de två herrarna i svart mitt på plan, så de flesta hörde vad som sades. Ingen bra PR för en så viktig position i en viktig match.

Den tf tränaren Kent Engdahl med elitserierutin i bagaget 
är en viktig nyckel till Lundalagets framgångar.
Nu blir det kval mot Spårvägen HF.

Rent teoretiskt har förstås OV Helsingborg en chans, men då ska de vinna över Kärra med 16 mål. På lördag eftermiddag (14/3) blir det definitivt klar vilket av Skånelagen som får elitseriekvala. Liksom vilket lag Hellton och Skara får möta - Önnered eller Skånela det är frågan.

I onsdags (11/3) tog vi en tur till Köpenhamn och Frediksbergshallen. Randers HK var på besök med Angelica Wallén och Johanna Westberg på plan. Det blev seger för Randers och idel glada miner hos alla spelare i min favoritlag :-)

Glada miner hos Angelica Wallén och Johanna Westberg.

I och med segern över København Håndbold tog Randers den sista slutspelsplatsen. I kvartsfinalspelet får de möta Isabelle Gulldéns Viborg (bäst av tre). I Danmark är det bara de sex bästa lagen som går till slutspel. Ettan (Esbjerg m Johanna Ahlm) och tvån (FC Midtjylland m Sabina Jacobsen) kliver in i semifinalerna.

I den andra kvartsfinalserien möts Team Tvis Holstebro (Jamina Roberts, Nathalie Hagman och Linn Blohm) och överraskningslaget Silkeborg Voel (dit Skövdes Michaela Ek flyttar).

Det var också kvartsfinalval i Sverige (11/3) och snackisen blev att Sävehof valde Eslöv i stället för Heid. Fast jag tycker inte att det var särskilt konstigt. Heid är ett av tre lag (övriga två är Spårvägen och Lugi), som lyckats pressa de svenska mästarna under säsongen och dessutom i Partillebohallen och utan Adda Walther...

H65 gjorde som Sävehof och valde ett lag man haft lätt för i grundserien. Skuru fick välja mellan Heid och Skövde, lite som pest eller kolera? Det blev Heid och kvar till Lugi blev Skövde.

Nu är frågan om det blir två serier med 3-0 och två som går till fem matcher eller? Spelschemat är B-H-H-B-H. Startdatum för två av serierna är 27/3 (Eslöv-Sävehof)  och 29/3 (Skövde-Lugi med fri entré !).

Innan dess ska U17-landslaget EM-kvala till sitt förhoppningsvis första mästerskap med Erik Larholm och Lina Möller vid rodret. Samma helg deltar Damlandslaget i Carpatian Trophy nere i Rumänien. Landet som för övrigt valt att anställa en svensk förbundskapten i form av Tomas Ryde.

Intressantaste nyheten vad gäller silly season? Att Ida Odén bestämt sig för att detta är hennes sista säsong. Vem ska Sävehof ersätta denna viktiga spelare med? Värva en redan "färdig" spelare från någon annan svensk klubb eller hämta utomlands?

Vårbild från Lund

Ha det så gott tills vi hörs igen.

----
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak - jag skriver ett tweet när ett nytt inlägg är publicerat (eller uppdaterat).

---
P.S. Du får gärna surfa in på www.svenskhandboll.se/elitdam där jag skriver regelbundet. Bland annat lite närmare porträtt på spelare och ledare under rubriken "Pulsen på".